IS DUURZAAMHEID INEENS ONBELANGRIJK GEWORDEN?

Als we iets kunnen als eventplanners is het snel schakelen. Dat zien we nu ook gebeuren, inspirerend om te zien. Al lijkt het wel of de huidige aanpassingen ten koste gaan van duurzaamheid.

Ben jij iemand die vast houdt aan wat er geweest is en dat zo vormgeeft dat het aan de richtlijnen voldoet of ben jij iemand die een andere wereld voor zich ziet, waarin aspecten van “vroeger” passen?

Is het nieuwe normaal, wel normaal?

Hoe passen we ons aan?

De 1,5 metersamenleving, wat houdt dat naast de fysieke afstand eigenlijk in? Dat antwoord zal per onderneming, dienst, product er heel anders uit kunnen zien. Voor evenementen heeft het een enorme impact op hoeveel mensen er aanwezig kunnen zijn, waar ze naar binnen komen, hoe we ze ontvangen (hebben we onbewust al afscheid genomen van het handen schudden?), welke locatie het meeste geschikt is, hoe de lunch wordt geserveerd en ga zo maar door.

Hoe pakken we het aan, gaan we vanuit een standaard template per onderwerp kijken hoe we het aan kunnen passen of beginnen we blanco en gaan we out of de box denken?

Huidige voorbeelden bestaan uit veel wegwerpartikelen

De voorbeelden die ik al geregeld langs zie komen blijven veelal bij het oude. Met wat aanpassingen om er een “geschikt” evenement van te maken. Geschikt is daarbij een dubbel woord, want het houdt zich inderdaad aan de RIVM-richtlijnen, maar helaas zien we ook dat er juist op duurzaamheid dan weer ingeleverd wordt. De disposables, lunchboxes en take away koffiebekers waren tot voor kort steeds meer taboe, maar worden nu zonder pardon genoemd.

Jammer! Want juist nu zou je de vrije hand in kunnen hebben over hoe je jouw evenement niet alleen aanpast op probleemoplossend niveau, maar ook hoe je het voor een langere periode en dus strategisch in kan zetten.

Denk vanuit een strategisch plan

Vanuit een strategisch, langetermijnplanning werken in plaats van vanuit losse punten levert meer op en is uiteindelijk dan ook goedkoper. Dit geldt ook voor duurzaamheid. Pak het direct bij de wortels aan. In deze tijd hebben we het dan niet over zonnepanelen of een nieuw composteermachine, maar over jouw bedrijf.

Als je duurzaamheid direct in het strategisch plan verwerkt en dus ook gelijk bespreekbaar hebt gemaakt. Zal dit snel zijn vruchten afwerpen. Keuzes worden namelijk gemakkelijker gemaakt. Bij bijvoorbeeld een doelstelling als “zo min mogelijk afval”, zal biologisch afbreekbaar plastic geen keuze zijn en hoef je deze dan ook niet in te kopen. Daarbij kun je ook je toeleveranciers vragen om zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken. Scheelt weer een hoop uitpakwerk!

Stel jezelf de vragen:

  • Wat kan ik doen op het gebied van voedselverspilling?
  • Wat kan ik doen op het gebied van verpakkingen, transport, communicatie en mijn personeel?

Promoot je jouw bedrijf bijvoorbeeld met: “we hebben genoeg parkeerplekken voor de deur”, terwijl het treinstation 5 min lopen is? Dan is er werk aan de winkel.

Deze blog is geschreven in opdracht van Eventgoodies. XR Events is in 2020 als gastblogger bij hen aangesloten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *